9 кращих стратегій для мотивації вашої дитини до навчання

Ваша дитина розумна та ви це знаєте, але ви не можете зрозуміти, чому цей інтелект не впливає на хороші оцінки в школі.

Справа в тому, що для розвитку інтелекту  потрібна мотивація. Відсутність мотивації – загальна проблема батьків та дітей у всьому світі.

Є багато причин, за якими у дітей може знизитися мотивація до навчання. Це іноді трапляється, коли дитина працює над чимось легким, але потім це починає ускладнюватися, це звичайна ситуація, коли діти стають старшими, і їх труднощі в навчанні зростають. Збільшення кількості домашніх завдань також може зіграти свою роль. Діти можуть почати обурюватися тягарем домашньої роботи та виконувати мінімум необхідного. Це очікувано, якщо домашні завдання починають витісняти заняття, які подобаються вашій дитині.

То що робити? Як мотивувати дитину на навчання? Ось кілька порад, які допоможуть досягти успіху.

1. Розкрийте сильні сторони своєї дитини та заохочуйте його інтереси

Спочатку потрібно визначити сильні сторони дитини та заохотити її. Відчуття того, що у вас добре виходить щось та можливість вільно досліджувати інтерес, дуже мотивує.

Заохочуйте своїх дітей вивчати цікаві для них теми. Дайте їм час зайнятися тим, що у них добре виходить. Це буде мати велике значення для того, щоб прищепити вашій дитині загальну любов до навчання …

2. Виховуйте любов до навчання поза класом

Якщо ви дійсно хочете поліпшити здібності своєї дитини, створюйте атмосферу навчання, особливо за межами класу. Один із способів зробити це – допомогти дітям розвинути любов до читання, регулярно читаючи їм. По черзі попросіть їх прочитати що-небудь вголос. Наповніть свій будинок матеріалами для читання.

3. Радійте зусиллям, а не досягненням

Відзначайте їх зусилля. Святкування зусиль, а не досягнень Вашої дитини – великих чи малих є величезним мотиватором. Хваліть зусилля, а не досягнення. Протягом усього життя їх будуть вести за собою  зусилля.

Перемога в житті – це не досягнення першого місця в чому-небудь. Йдеться про досягнення того, що важливо для нас як особистості. Краще винагороджувати зусилля, ніж досягнення, будь то похвалою, добрими словами або чимось конкретним.

Щоб ефективно мотивувати вашу дитину вчитися добре, намагайтеся надихати, а не контролювати. Кращий спосіб мотивувати  дитину – це показати красу самого заняття і те, як можна отримувати від цього задоволення. Покажіть дітям, що вивчення нового досвіду та оволодіння ним – це весело. Дозвольте їм без тиску вибирати заняття відповідно до інтересів дитини.

4. Не витісняйте веселощі

Так, шкільні завдання мають значення, але важливо збалансувати їх з часом, щоб ваша дитина могла займатися тим, що подобається. Ми повинні керуватися здоровим глуздом: веселощі не означають, що ваша дитина не досягне успіху в майбутньому.

5. Не намагайтеся мотивувати

Ваші спроби мотивувати дитину, швидше за все, роблять прямо протилежне – демотивують її.

Внутрішня мотивація – це самостійне отримання задоволення від заняття. Якщо дитині не подобається якесь заняття, ніякі підштовхування, підкупи або загрози не зможуть змусити полюбити це заради чистого задоволення.

6. Допоможіть стати інтегрованою дитиною

Деякі заняття не приносять задоволення. В такому випадку допоможіть своїй дитині інтегруватися.

Допоможіть їм визначити, чому та чи інша діяльність важлива, та допоможіть  усвідомити необхідність в ній. Діти повинні зрозуміти сенс і цінність того, що потрібно робити, щоб повністю засвоїти це.

Наприклад, футбольні тренування можуть бути складними. Але практика – важлива та необхідна частина досягнення майстерності. Поясніть й допоможіть своїй дитині зрозуміти, що якщо він хоче добре грати в футбол, йому потрібно тренуватися, навіть якщо іноді це важко. Якщо у ваших дітей проблеми з математикою, і вони взагалі не бачать сенсу в її вивченні, знайдіть спосіб зв’язати її з реальним життям, з тим, що їм цікаво.

Наприклад, якщо вашій дитині подобається верхова їзда, поясніть, наскільки важливі математичні навички при обчисленні відстаней при їзді на коні. Розумієте, катання вимагає критичного мислення і розрахунку: під яким кутом треба стрибати, щоб подолати перешкоду? Яку швидкість подолає яку відстань? Розрахунки, тригонометрія, побудова графіків – до занять верховою їздою може бути віднесена будь-яка дисципліна.

Як тільки ви почнете шукати, ви виявите, що математика всюди. Можливо, це мова Всесвіту.

7. Допомагайте та дайте можливість дітям вирішувати

Дітям необхідно дати можливість приймати власні рішення, щоб відчувати себе незалежними.

Багато батьків побоюються, що якщо вони дозволять своїм дітям приймати власні рішення, вони неминуче помиляться. Але точно так само, як падіння – це неминуча частина навчання ходьбі, прийняття неправильних рішень – неминуча та важлива частина навчання тому, як приймати правильні рішення. Дітям також потрібна можливість попрактикуватися в прийнятті рішень, щоб набути впевненості в собі. Якщо діяльність не пов’язана зі здоров’ям або безпекою, дозвольте їм вирішити під вашим керівництвом, а потім дозвольте їм зіткнутися з природними наслідками.

Наприклад, якщо дитина відмовляється робити домашнє завдання, навіть після того, як ви пояснили його важливість, дозвольте йому зіткнутися з наслідками в школі.

8. Підніміть навчання на абсолютно новий рівень, додавши уяву

Коли ви бачите, що ваша дитина бореться або починає нудьгувати в навчанні, спробуйте додати трохи веселощів в усе це. Трохи творчості має велике значення.

Коли дитина вчиться на розвагах, його розум відчуває задоволення і пов’язує задоволення з навчанням. Якщо ваші діти не справляються з математикою, запропонуйте їм уявити, що у них є власний кіоск з лимонадом або магазин печива.

Якщо вашим дітям набридла наука, нехай вони уявлять, ніби вони вчені та світ розраховує на них!

Навіть найбільш цілеспрямована дитина не буде процвітати, якщо не буде структури, що підтримує регулярне навчання.

9. Створюйте стимули тільки при необхідності

Коли діти раптово отримують винагороду за те, що їм подобається та чим вони займаються вільно, вони можуть почати це робити тільки тоді, коли вони будуть знати, що згодом отримають компенсацію.

По можливості   використовуйте  цікавість та схильність дітей для досягнення мети, а не обіцяйте винагороду. Щоб мотивувати дитину вчитися, потрібен час і терпіння.  Якщо ви будете виконувати кожен крок, ви почнете помічати у своєї дитини ознаки мотивації до навчання. Ця мотивація та інтелект приведуть до успіху у всіх областях!

Створюючи сприятливу атмосферу, ви, батьки, можете направити свою дитину на правильний шлях.

Зрештою, наполеглива праця – запорука успіху!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.