Поради, які допоможуть дитині подолати страх публічних виступів

Тривога публічних виступів є одним із найпоширеніших страхів і фобій. Згідно з різними дослідженнями, нею страждають приблизно 75% людей. Страх сцени був предметом кошмарів протягом тривалого часу. Але розмова перед натовпом не повинна викликати у дитини відчуття, що в кімнаті є тигр.

Ви можете дотримуватися цих кількох простих порад і прийомів, щоб допомогти подолати тривогу публічних виступів і страх перед сценою:

1️⃣ Зрозумійте, що викликає занепокоєння або страх перед сценою

Кожного разу, коли ви кажете своєму синові, що він має провести презентацію на уроці географії, він хвилюється, починає скаржитися на болі в животі та лихоманку,  може навіть виглядати почервонілим через нервозність, але як ви змусите його почуватися краще та достатньо впевнено?

Пам’ятайте, страх публічних виступів у дитини – це не тільки тривожність, тому що потрібно говорити, це також може бути виконання танцювального номеру, спів чи виконання монологу на сцені або перед великою юрбою.

2️⃣ Позитивне ствердження

Навчити дитину позитивно стверджувати себе – найкращий спосіб подолати будь-який страх аудиторії чи негативні почуття. Заявити на кшталт: «Я вірю в себе, я впевнений у собі  та я знаю, що можу зробити все, що задумав» це є прикладом позитивного ствердження. Висловлюйте подібні заяви і скажіть  їх дитині на початку хвилюючого ранку, щоб розпочати  день на позитивній ноті.

3️⃣ Практикуйтесь наполегливо

Тренуватися з дитиною необхідно, вона відчуває, що має вашу підтримку, і ви знаєте, як вона прогресує. Коли ви займаєтеся зі своєю дитиною, це піднімає її моральний дух.

Найкращий спосіб зменшити страх сцени – це гарна підготовка. Першим кроком може стати тренування перед дзеркалом, представляючи невелику аудиторію сім’ї чи друзів. Також, заняття в групі – це найкращий спосіб для вашої дитини познайомитися з виступом перед аудиторією.

Спочатку навіть виступ перед сім’єю та друзями може викликати страх публічних виступів. Щоб допомогти дитині подолати цю реакцію, виділіть деякий час для перегляду надихаючих фільмів. Також читайте історії, які розповідають про те, як оратори долають свої страхи. Надання позитивних прикладів може не тільки стати орієнтиром, але й надихнути вашу дитину та зацікавити її.

4️⃣ Репетиція

Коли ви думаєте, що ваша дитина достатньо впевнена, щоб виступати в порожній залі, зробіть це на реальній сцені. Візьміть її на сцену і прорепетируйте із ними пару разів, поки не відчуєте, що вони готові злетіти самі. Якщо ні, тренування перед м’якими іграшками завжди працює. Після вправи з м’якими іграшками відведіть дитину на повторну репетицію, попросіть уявити свої м’які іграшки, а не переповнений зал величезною аудиторією.

Заїкання, липкі руки, метелики в животі – все це загальні симптоми страху перед сценою. Проте можна перевернути цю систему та використати її на свою користь. Заохочуйте дитину практикувати правильну поставу, глибоке дихання, чіткі жести руками, вираз обличчя та гучність, щоб продуктивно вивільняти цю накопичену енергію.

5️⃣ Оцінка

Цінуйте зусилля вашої дитини, навіть якщо вона трохи нервує й їй не дуже вдається перебороти страх публічних виступів. Діти стараються викладати максимум зусиль, і це головне. Батьки не повинні очікувати, що їхні діти будуть ідеальними, першочергово потрібно визнати, що вони люди, а усі люди можуть помилятися та щось може не виходити. А ваша дитина унікальна й ви можете пробачити  помилку. Якщо ви цього не зробите, то існує велика ймовірність, що дитина так і  ніколи не вийде на сцену без нервування.

6️⃣ Зробіть вигляд, що цього не було

Під час тренування, якщо дитина зробила помилку, навчіть її не замислюватися про це в середині виступу або завмирати, думаючи, що все зіпсувала. Не акцентувати на цьому увагу й йти далі по сценарію.

7️⃣ Використовуйте візуалізацію

Уява – один з найпотужніших інструментів. Як, на жаль, може помітити будь-хто, кому приснився страх сцени. Але використання нашого розумового ока для репетиції чудового виступу є ефективним способом підготуватися до справжнього. Допомагати дитині уявити, що вона успішно виступає на публіці – це цікавий спосіб мотивації. Крім того, допоможіть своїй дитині, викликаючи позитивні емоції про подію.

8️⃣ Використовуйте афірмації

Поряд із техніками візуалізації, використання афірмацій – повторення фраз про себе вголос або мовчки – є перевіреним методом самовдосконалення. Викликаючи негативні або непотрібні думки, використання таких фраз, як «Я маю так багато сказати, і я не можу дочекатися, щоб сказати це» або просто «Я можу це зробити», може подолати страх і зміцнити впевненість.

9️⃣ Смійтеся

Коли дитина спотикається на шнурках, він стає предметом сміху для своїх однолітків. Будь-хто в цій ситуації може відчути одну з двох речей: сором і збентеження або відчути себе дурним з приводу того, наскільки це незграбно та посміятися з цього. Перший варіант не дуже здоровий, почуття провини і сорому залишаються назавжди, а от другий допомагає легше вийти із ситуації. Точно так само, якщо ваша дитина на сцені спотикнеться чи ще щось, навчіть її сміятися. Це не означає, що ви висміюєте їх, але й не заохочуєте помилки. Поділіться з ними своїми неприємними історіями, навчіть їх сміятися над помилками.

Кожна дитина унікальна й кожному потрібно знайти власний метод, який допоможе подолати страх публічних виступів. Важливим є те, що потрібно якнайшвидше займатися із дитиною, якщо ви помітили подібну тривожність, адже подолання  цих страхів зараз, є запорукою успіху у майбутньому.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.