,

ВСЕ ПРО ЗНО (НМТ) У 2023

Один із найвідповідальніших періодів для старшокласників та батьків – складання НМТ/ЗНО та вступ до вишу. Щоб правильно розпланувати час на підготовку та уникнути стресу, краще завчасно ознайомитися з процедурою складання іспитів.

Цього року, як і у 2022-му, проведення традиційного НМТ/ЗНО в Україні неможливе через війну. Натомість організатори тестування спільно з Міністерством освіти і науки дещо змінили модель національного мультипредметного тесту (НМТ).

Реєстрація для участі в оцінюванні проходитиме у квітні. Український центр оцінювання якості освіти забезпечить безпаперову реєстрацію. Вступники матимуть змогу скористатися спеціальним сервісом на сайті цієї установи. Ознайомитися з усіма етапами реєстрації можна на сайті Центру.

Наразі передбачено проведення двох сесій НМТ: основної і додаткової. Вступники зареєструються для проходження НМТ у межах основної сесії. Водночас ті абітурієнти, які через певні об’єктивні причини не зможуть прибути на тестування, наприклад, через хворобу, або не завершать оцінювання через тривалу повітряну тривогу чи технічні труднощі в тимчасовому екзаменаційному центрі, матимуть змогу брати участь у додатковій сесії НМТ. Зауважимо, що минулого року участь у спеціальній сесії НМТ взяли доволі мало вступників. Маємо надію, що цьогоріч усі охочі зможуть пройти НМТ під час основної або додаткової сесій.

 

В цьому році обов’язковими до складання є два предмети: українська мова й математика. Третій предмет учасники обирають самостійно з даного переліку – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія, фізика. Він буде універсальним, тобто абітурієнт зможе вступити на будь-яку спеціальність із тим предметом, який він вибрав. Утім для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ буде застосовано різні коефіцієнті. Якщо абітурієнт вступатиме на правничий напрям підготовки – більшу вагу матиме результат з історії України, аніж з біології, а на медичний – навпаки.

Тестування триватиме 180 хвилин, отже, на кожний блок відведено по 60 хвилин. Зауважимо, що учасники зможуть самостійно розподіляти свій час, тож ті з них, хто швидше виконає завдання з української мови або математики, зможе довше попрацювати над блоком з предмета на вибір.

Як і в минулому році, НМТ відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах як в Україні, так і за її межами. Через воєнний стан тестування призупинятимуть під час повітряних тривог і продовжуватимуть лише після повернення учнів і працівників ТЕЦ із укриттів.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний блок. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного блоку, переведені в шкалу 100–200 балів. Таблиці переведення Міністерство освіти і науки затвердить завчасно.


Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, а й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу. Для всіх спеціальностей буде встановлено коефіцієнти до результатів кожного блоку НМТ. Інформація про значення цих коефіцієнтів міститиметься в Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році. Цей документ буде затверджено невдовзі. Для отримання результату за шкалою 100-200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів.

Успішний результат залежить від якісної підготовки, тож починайте готуватися вже зараз! Курси з підготовки до НМТ (ЗНО) від Атмосферної школи містять усі необхідні методики, поради та лайфхаки від кращих вчителів країни. Курси, підтягнуть прогалини та допоможуть скласти НМТ/ЗНО на всі 200 балів. Перше заняття безкоштовне.

Готуйтеся до тестування НМТ 2023 якісно, разом з Атмосферною Школою!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.