Вчителька біології розвінчує 5 міфів про вакцинацію

«Чи потрібна вакцинація?», – питання, яким на сьогодні задається весь світ. Деякі, стають прихильниками цієї процедури, інші ж негативно сприймають цю тему. Причини в кожного різні та найбільш поширені міфи про COVID-вакцинацію точно потрібно розібрати

Щеплення від COVID-19 немає сенсу, адже вірус постійно мутує

Річ у тім, що вакцина не створюється проти якогось одного геному вірусу – вона працює проти певної незмінної ділянки РНК.

Вакцини, які містять генетичний матеріал вірусу, змінюють геном людини

Ні, генетичний матеріал вірусу немає впливу на генетичний матеріал людини (і навіть на “8-й ген”). Якби наші хромосоми лежали у вільному доступі, то все, що потрапляє до організму вже мільярди разів би змінювало наш геном і ми б перетворилися на жахливих мутантів.

Вакциновані можуть заражати невакцинованих спайковим білком

Спайковий білок – це білок, з молекул якого побудовані шипи вірусу (spike – шип). При потраплянні до організму людини він, звичайно, викликає імунну відповідь, адже є чужорідним агентом. Заражати може те, що здатне розмножуватися в організмі. Усі ж противірусні вакцини містять або послаблені, або інактивовані віруси, або їхні частини (зокрема, спайковий білок) чи фрагменти РНК (ДНК). Усі перелічені об’єкти не здатні розмножуватися в організмі вакцинованої людини, а, отже не здатні заражати інших людей.

У вакцинах міститься абортований матеріал, тобто клітини з людських ембріонів

Оскільки віруси не можна назвати живими організмами і вони активуються лише у клітині хазяїна, для розмноження вірусів у лабораторіях з метою вироблення вакцини стають потрібні клітини, тобто субстрат. Такими клітинами можуть бути нащадки клітин з абортованих ембріонів, отриманих багато десятиліть тому. Тобто у сьогоденних вакцинах ніякого абортованого матеріалу немає.

Колективний імунітет сформується і без вакцинації, якщо майже всі перехворіють

На жаль, не усі з тих, хто перехворіє, виживуть. До того ж щеплення дає кращу імунну відповідь, аніж хвороба, адже вакцинація – це керований процес. Безперечно, будь-яке щеплення має свої ризики, але вони не йдуть ні в яке порівняння з ризиком розвитку захворювання. Вакцина не захистить від зараження на всі 100%, але вона гарантує набагато легший перебіг хвороби.

Читайте експертну думку для РБК Україна за посиланням

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.