Організація робочого місця школяра

З початком занять в школі дитині доведеться по кілька годин на день проводити за партою. Необхідно, щоб робоче місце учня вдома було правильно організовано. На що слід звернути особливу увагу❓

Робоче місце школяра має відповідати таким умовам:
⤷ стіл і стілець повинні відповідати зросту дитини;
⤷ добре освітлене;
⤷ поверхня повинна бути твердою і гладкою з закругленими кутами;
⤷ обладнане достатньою кількістю полиць й ящиків для зберігання речей;
⤷ для роботи ввечері повинна бути настільна лампа;
⤷ добре провітрюватися та не закривати доступ до вікна.

Обираємо стіл ✍️

Почати слід з вибору правильного столу. Слід чітко продумати його висоту, нахил й габарити. Дитина не повинна сутулитися, лікті повинні вільно лежати на столі.
Найкраще, якщо стіл буде дерев’яним. Матеріал не повинен мати тріщин, нерівностей та інших дефектів. Також неприємний запах покриття може призвести до отримання неякісного продукту. Викидаються в повітря речовини, які негативно можуть позначитися на здоров’ї дитини. Тому, якщо покриття столу неприємно пахне, краще не купувати.
У продажу сьогодні є різні варіанти меблів для школяра. Стіл може бути прямим або кутовим. Вибір залежить від розмірів кімнати, а також творчих уподобань дитини.
Стіл повинен мати пропорції, відповідні вашій дитині. Таку модель можна розглядати як варіант, де стільниця знаходиться трохи нижче рівня грудей і сидячи за якою дитина може зручно спертися на неї ліктями, не піднімаючи плечей і не сутулячись.

Ідеальна модель столу – це трансформована конструкція з можливістю регулювання висоти стільниці та регулювання її положення.

Освітлення

Це другий дуже важливий фактор. Очі у дітей втомлюються під час навчання, тому чим більше денного світла – тим краще. Ідеальний варіант – поставити стіл біля вікна або боком до вікна.
Правила подачі штучного світла залишаються такими ж, як і для денного світла. Якщо дитина правша, світло повинне падати зліва, для лівші – праворуч. Цього правила слід дотримуватися при установці настільної лампи.
Штучне світло повинне мати регульовану подачу. Настільна лампа повинна дозволяти направляти світлові потоки, мати плафон або абажур. Не можна освітлювати робоче місце дитини люмінесцентними й галогенними лампами. Зупиніться на лампах розжарювання або світлодіодах.
Уникайте контрастного освітлення робочого місця дитини. Крім настільної лампи в кімнаті обов’язково повинні бути настінні світильники або з приглушеною яскравістю працювати люстра. Це зробить світло абстрактно м’яким та не дасть дитячим очам втомлюватися.

Організація зберігання

Щоб легше було дотримуватися порядку на столі, необхідно заздалегідь подбати про те, де будуть лежати підручники, зошити, ручки, олівці, папір і лінійки.
Чим ближче поличка для книг до столу, тим легше поставити книгу на місце.
У закритій тумбочці стежити за порядком складніше, ніж за порядком на полиці. Однак якщо немає можливості поставити полки поруч з робочим столом, тумба стане відмінним додатковим місцем для зберігання речей.
Альтернативою тумбочці може стати мобільний столик.
Школярам різного віку доводиться виконувати вдома різні завдання. Готувати уроки, займатися творчістю буде зручно, якщо батьки правильно організують для нього окремий куточок. Від правильного облаштування робочого місця буде залежати працездатність дитини, а також його фізичний і емоційний стан. Тому робоче місце в будинку повинно відповідати існуючим нормам та вимогам.

Вибір стільця

За письмовим столом дитина буде проводити багато часу, тому сидіти йому повинно бути комфортно. Табурети, пуфи, м’які крісла для цього не підходять. У потрібного вам стільця повинна бути жорстка спинка з невеликим вигином, що дозволяє спині дитини щільно прилягати до неї. У конструкції моделі не повинно бути підлокітників. З медичної точки зору оптимальним рішенням буде ортопедичне крісло або звичайне крісло без коліс.
Сидячи на стільці, ваша дитина буде тримати коліна зігнутими під прямим кутом. Між стільницею і сидінням стільця повинна дотримуватися відстань 20 – 30 см.
Навчіть дитину як правильно сидіти за робочим місцем. Поясніть, що вона повинна тримати спину прямо, не падати на бік, не відкидатися назад і не спиратися на стільницю. Між її краєм і грудьми школяра має бути не менше 8 см вільного простору.

Персоналізація дитячого робочого місця ️

Може підійти шкільна дошка в мініатюрі, укладена в красиву рамку. На ній можна писати розклад, відзначати важливі завдання, розміщувати навчальні замітки. Аксесуар може бути дерев’яним або корковим. Тоді все вище перелічене буде написано на папері й закріплено на ній ґудзиками.
Можна прикрасити територію постерами з стимулюючими написами, девізами, фразами. Хорошим рішенням стануть внутрішні літери, а також цифри, які нескладно зробити самостійно. Їх можна закріпити на стіні або розмістити на полицях.

Хоча створення робочої зони для школяра – клопітке завдання, проте, його потрібно вирішувати, причому кардинально, з дотриманням всіх рекомендацій психологів, лікарів та дизайнерів.

Добре організоване робоче місце школяра – запорука здорового фізичного та розумового розвитку.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.