10 ідей для розвитку креативного та творчого мислення

Навички творчого мислення допомагають розвивати внутрішню мотивацію та допомагають вашій дитині вчитися на все життя. Дітям має бути надана можливість шукати новий досвід й експериментувати з новими ідеями. Їх слід навчити задавати питання і досліджувати, щоб допомогти розвинути критичне мислення та навички вирішення проблем.

Коли ми говоримо про творчість, ми часто говоримо про це, як про талант, з яким ми народилися. Або ви по натурі творча людина, або ні. Насправді, батьки можуть розвивати у своїх дітей творчі здібності мислення в ранньому віці.

Ось 10 ідей, які допоможуть батькам розвинути творче та креативне мислення дитини, а також весело провести час:

Дослідіть космос

Вивчення космічного простору завжди захоплює уяву дітей, тому включення його в творчу діяльність може бути відмінним способом стимулювати їх творчість та креативність, одночасно даючи їм перевагу на уроках природознавства.

Ви можете попросити дитину використовувати свою уяву, щоб розповісти вам, наприклад, про те, що, на його думку, є інопланетяни, або ви можете попросити його розповісти історію про астронавта, який подорожував на Місяць.

Виховання любові вашої дитини до космосу за допомогою мистецтва і його уяви допоможе вам зробити ваш будинок більш творчим середовищем для вашої дитини.

Робіть подарунки

Коли настають свята, як ви дозволяєте дітям вибирати подарунки для своїх близьких?

Вони вибирають щось маленьке в магазині, або ви просто включаєте їх в подарунок, який ви вибрали?

Створення подарунків разом з дітьми для їх родичів може бути відмінним способом показати їм радість дарування подарунків. Маленькі дрібнички, такі як браслети або прикраси, – відмінні проекти для дітей різного віку. Ви можете розфарбовувати дерев’яні прикраси, навчитися плести браслети дружби або зробити свої власні набори снігових глобусів, щоб створювати милі  подарунки, що запам’ятовуються. Таким чином у дітей розвивається креативне мислення, вони можуть експериментувати з ідеями та проявляти себе.

Коли діти стають старше, вони можуть захотіти робити просунуті і індивідуальні речі для людей, яких вони люблять. Вони можуть малювати портрети місць, які подобаються вашій родині, або можуть зайнятися більш складною обробкою дерева, скульптурою або ремеслами.

Подарунки – відмінний спосіб заохотити творчість та креативність й допомогти дітям емоційно розвиватися.

Використовуйте програми, ігри і гаджети

Батьки часто задають питання: «Чи обмежують технології творчість?»

Не доводиться сумніватися в тому, що занадто багато екранного часу шкідливо для дітей. Бездумний перегляд телевізора може бути хорошим способом розслабитися перед сном, але це не спосіб провести день. Однак при правильному і помірному використанні технології можуть допомогти розвинути у дітей навички творчого мислення за допомогою додатків, ігор і гаджетів.

Багато додатків розроблені, щоб стимулювати дітей та розвивати їх навички творчого мислення. Мовні додатки можуть допомогти дітям почати вивчати другу мову, а додатки для інтелектуальних ігор можуть допомогти дітям розвинути навички рішення проблем і дрібну моторику.

Відеоігри також можуть допомогти розвинути у дітей творче мислення. Всупереч очікуванням більшості батьків, відеоігри – не всі погані новини для вашої дитини – якщо ви виберете стимулюючі ігри, що відповідають віку, вони можуть поліпшити здатність вашої дитини мислити творчо й креативно, вирішувати проблеми, а також покращувати дрібну моторику.

Хоча батькам, безумовно, не слід покладатися на технології, вони можуть стати відмінним інструментом у створенні веселої і творчої атмосфери у вашому домі.

Готуйте разом з дітьми

Хоча готувати з дітьми, безумовно, хаотично, це можливість навчити їх важливого життєвого навику, одночасно розвиваючи їх здібності до творчого вирішення проблем.

Коли ваші діти маленькі, почніть з простих рецептів, таких як випічка. Готувати кекси нескладно. Крім того, ви познайомите їх з концепцією.

Ви не тільки навчите своїх дітей  навичкам, які вони зможуть використовувати в подальшому житті, але також допоможете поліпшити їх здатність мислити творчо та креативно, вирішувати проблеми й управляти своїм часом.

Продовжуйте творчі «міні-екскурсії»

Музеї – це цікавий та недорогий спосіб розвинути творче мислення. У дитячих музеях часто представлені різноманітні експонати, які підходять для дітей, і вони сповнені кумедних практичних занять, які дозволять вашій дитині досліджувати навколишній світ.  Інші музеї, такі як художні музеї чи музеї природознавства, також є хорошим вибором для дітей.

Театральні вистави – це ще одна розвага, якою ви можете насолоджуватися, створюючи творче середовище для ваших дітей. Відповідні за  віком спектаклі і мюзикли – відмінний спосіб познайомити ваших дітей із театром, а багато дитячих театрів пропонують майстер-класи для дітей, які цікавляться акторською майстерністю.

Грайте в творчі ігри зі своїми дітьми

Ігри для творчості – ще один хороший спосіб спонукати ваших дітей займатися творчістю вдома.  Ігри для творчості включають в себе широкий спектр ігор. Ви можете використовувати настільні ігри, такі як Cranium або Scrabble, щоб спонукати ваших дітей напружити мозок і поліпшити свої когнітивні здібності. Навіть такі ігри, як «Монополія», можуть сприяти розвитку творчого мислення, дозволяючи дітям вирішувати проблеми і приймати рішення про свої дії.

Граючи зі своїми дітьми в творчі ігри, ви можете допомогти їм стати більш творчими, дозволяючи їм досліджувати свою уяву.

Заохочуйте читанням та розповіданням історій

Читання і розповідання історій, безсумнівно, принесуть користь вашим дітям в школі, але вони також є важливою частиною розвитку креативних та творчих  здібностей у вашій родині. Всі діти люблять хороші історії, і ви повинні розвивати цю любов, заохочуючи їх читати.

Коли діти дуже маленькі, ви повинні читати їм та разом з ними і розповідати їм історії. Знайдіть книги, відповідні їх рівню читання, і читайте разом з ними, щоб допомогти їм поліпшити свої основні навички.

У міру того, як ваші діти вчаться писати, ви повинні заохочувати їх писати оповідання та писати про те, що вони читають. Підвищення грамотності – важлива частина створення творчої домашньої атмосфери для ваших дітей.

‍♀️ Ставте відкриті питання

Задавайте питання, які потребують більш ніж позитивної або негативної відповіді. «Як ще ми могли зробити це …?» , «Що станеться, якщо …», «Що ми можемо додати або змінити?», «Що нам робити далі»?

Пропонуйте варіанти

Допоможіть своїй дитині навчитися бути незалежним, приймаючи власні рішення. Переконайтеся, що ви згодні з будь-яким варіантом, який ви пропонуєте, але дозвольте вашій дитині зробити вибір і прийняти остаточне рішення.

Розширити свої знання

Підтримуйте інтереси вашої дитини. Зробіть те, що вони люблять, будучи на крок попереду. Пошукайте нові книги в місцевій бібліотеці або скористайтеся онлайн-ресурсами, щоб отримати нові знання. Обов’язково використовуйте позитивні коментарі і відкриті питання, щоб розширити їх мислення.

Стає ясно, що є десятки способів, щоб розвинути творче та креативне мислення у дітей, і більшість з них не займають багато часу.

Таким чином, ніколи не забувайте мотивувати дітей розвивати свої творчі здібності, тому що в сучасну епоху творчість та креативність є найважливішими навичками.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.