5 цікавих способів допомогти дітям мислити нестандартно

Усі батьки хочуть, щоб їхні діти досягли великих успіхів й тому стараються зробити все можливе для цього. Здатність дітей прагнути до досягнення великих цілей може проявитися в дуже ранньому віці. Насправді, заохочуючи своїх маленьких дітей мислити нестандартно, ви можете розвинути їх здатність мріяти про щось й реалізовувати їх. Зрештою, мрії створені з уяви!

Допомагати дітям розвинути нестандартне мислення – одна з найважливіших ролей середовища догляду за дітьми. На щастя, існує безліч способів захопити молоді уми, весело проводячи час.

Щоб допомогти дітям мислити нестандартно, ми пропонуємо вам п’ять підходів:

Ставте відкриті питання

Простий спосіб розвинути нестандартне мислення – допомогти дітям розвинути свою незалежність і краще висловлювати свої почуття за допомогою відкритих питань.

Ось кілька простих порад по цій вправі: задайте дітям питання, які починаються зі слів «як, чому, де і що» у порівнянні з питаннями, які починаються з «ви або можете?». Дайте їм час відповісти та запропонуйте м’які підказки, коли вони  застрягли в пошуках відповіді.

Наприклад, замість того, щоб питати їх: «Вам подобається малювати?». Ви можете задати запитання: «Що вам найбільше подобається в живописі?».

Груповий малюнок

Почніть з того, що діти сядуть в коло з великим аркушем паперу посередині й зв’язкою олівців, маркерів  або крейди. Почніть з малювання однієї хвилястої лінії в будь-якому місці аркуша і запропонуйте далі першій дитині додати до цієї лінії вже нову, використовуючи такий напрямок, як «зробити лінію вище». Дозвольте кожній дитині додавати лінію кожен раз у новому напрямку.

Мозкові штурми

Мозковий штурм – це ще один груповий захід, який дозволяє дітям працювати разом і вивчати інші точки зору. Почніть з простого предмета, такого як коробка для взуття або картонна трубка, і попросіть їх використовувати свою уяву, щоб сказати вам, що це може бути. Запишіть їх пропозиції на аркуші паперу та допоможіть їм вивчити їх пропозиції шляхом обговорення в групі.

Гра на природі

Така проста річ, як вихід на природу, може запропонувати полотно для вільного і творчого мислення. Розділіть дітей на невеликі групи та попросіть кожну групу зібрати певні предмети в цьому районі, такі як маленькі палички, дрібні камінчики, листя і квіти. Коли вони назбирають достатню кількість кожного предмета, зберіть їх разом, щоб зробити картинки або викрійки з колекцій.

Інше завдання – попросити дітей лягти на траву і шукати в хмарах якісь фігури, задаючи їм відкриті питання про те, що вони бачать.

Створіть їм уявні проблеми

Одного разу уявіть сценарій, що рейки поїзда пропали. Попросіть дітей знайти що-небудь, чим можна було б їх замінити. Попросіть їх оглянути кімнату й крикнути, коли вони знайдуть предмети, які, на їхню думку, можуть спрацювати. Обговоріть кожен елемент в групі і причини, за якими він може або не може стати хорошою заміною треків, перш ніж переходити до наступної пропозиції.

Коли ваша мета – допомогти дітям мислити нестандартно, це допомагає самим мислити нестандартно!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.