10 слів, які допоможуть краще розуміти підлітків

Якщо дитина каже, що хлопці над ним рофлят і це повний зашквар, а ви відправляєте його вчити уроки, обов’язково прочитайте статтю до кінця, щоб розібратися в молодіжному сленгу.

У покоління Z (дітей, що народилися після 2000 року) свої модні слівця:

1️⃣ Зашквар

Що це означає: на молодіжному сленгу це щось ганебне, немодне, неприємне. Це може бути вчинок, подія або предмет, які не відповідають загальноприйнятій думці і очікуванням оточуючих. Жаргонне слово «зашквар» може виступати і як наріччя, і як іменник. Також від нього утворені прикметник «зашкварний» і дієслово «зашкваріться». Наприклад: «Мені на ДР такий зашкварний подарунок подарували» або «Цей похід до консерваторії – повний зашквар!». Як бачите, слово не має ніякого відношення до українського страви, хоча і співзвучно.

2️⃣ Лойс

Що це означає: спотворений синонім слова «лайк», тобто відмітка схвалення під фотографією або постом в соціальних мережах, позначення того, що вам подобається контент в інтернеті. Це спотворення слова – навмисне.

Like прийшов з Фейсбуку, а Лойс придумали користувачі ВКонтакте. Вважається, що все почалося з помилки в одному з популярних молодіжних спільнот: спочатку like став laic, потім loic і, врешті-решт, перетворився в простий російський Лойс. Як кажуть підлітки, ставте Лойс, якщо ця стаття вам сподобається.

3️⃣ Рофліть

Що це означає: жартувати над кимось або чимось, веселитися. Слово походить від англійського ROFL – rolling on the floor laughing, «катаюся по підлозі від сміху». Абревіатура стала дієсловом і зазвичай вживається під час дружніх розіграшів: «Та ти рофлішь!».

У слова «рофліть» позитивний підтекст, чого не скажеш про троллінг.

4️⃣ Тролінг

Що це означає: знущатися, підбурювати з метою вивести людину з рівноваги, викликати у нього гнів, сльози, образи. Тролінг – це провокаційні, підбурливі дії в інтернеті або реальному житті для розпалювання конфлікту. Відповідно троль – той, хто відпускає злі жарти або їдкі коментарі, а «годувати тролів» – значить, дозволяти себе дражнити.

Термін «тролінг» і утворені від нього поняття виникли в інтернеті, де легко самостверджуватися за рахунок інших завдяки анонімності, але швидко перекочував в повсякденну мову. Аж надто життєве явище.

5️⃣ Фейк

Що це означає: обман, фальсифікація, фальшивка. Дослівний переклад з англійської fake – підробка, несправжній, помилковий. Дорослі в основному стикаються з фейковий новинами, а діти в інтернеті – з фейковий сайтами, відео і фотографіями, фейковий акаунтами в соціальних мережах.

Здорово, якщо дитина може відрізнити правду від фейк. Це ознака розвиненого критичного мислення.

6️⃣ Фейспалм

Що це означає: це невербальний спосіб вираження сорому, розчарування, зневіри або збентеження (в залежності від контексту). Фейспалм – похідне від англійського facepalm (face «обличчя» + palm «долоню»), тому іноді ще кажуть «Рукалице». Це популярне в інтернеті вираз замінює фізичний жест і трактується як прояв сорому чи негативного ставлення до чого-небудь. Приклад: «Подивився нові« Зоряні війни »- фейспалм!».

7️⃣ Хайп

Що це означає: простими словами це галас, ажіотаж навколо якої-небудь події або людини. Спочатку слово «хайп» (англ. Hype) позначало агресивну рекламу, але зараз в молодіжному сленгу воно використовується для позначення галасу, піару навколо будь-якої персони або теми. Хайп – значить роздмухувати цей галас. Підлітки також часто використовують і інші похідні слова: хайповий, хайпануть. Слово «хайп» має переважно негативне забарвлення, тому що хайп зазвичай на трагедіях і зашкварах  і роблять це заради власної популярності і грошей.

На противагу існує антіхайп, тобто відмова від слави. Мовляв, головне – самовираження, неважливо що думають інші.

8️⃣ Хейт

Що це означає: ненавидіти (від англійського – hate), активно виявляти своє невдоволення. Найчастіше це поняття використовується в інтернеті і означає писати коментарі, які принижують честь і гідність співрозмовника. Люди з такою манерою поведінки, відповідно, Хейтер. Їх багато в інтернеті.

Хейтер супроводжують всіх творчих людей, будь то актори, співаки або вчені. Адже коли є шанувальники таланту, обов’язково знайдуться і критики. Відмінність тільки в тому, що позиція Хейтер зазвичай нічим не мотивована, просто зляться, бо не можуть повторити успіх.

9️⃣ Екшен

Що це означає: динамічний, стрімко розвиваються події. Термін прийшов з кінематографа і комп’ютерних ігор, де є такий жанр. Коли життя б’є ключем, підлітки відчувають себе, немов в екшені.

Ещкере

Що це означає: це спотворене вираз let’s get it, яке перекладається «Давай це отримаємо!». Цю фразу любив вимовляти американський репер Lil Pump, у нього це звучало як esketit. А з легкої подачі російського репера Face слово перетворилося в популярне «Ещкере».

Сенсу в ньому немає, просто кумедна кричалка, використовувана в сучасному молодіжному сленгу.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.