,

Де шукати соціалізацію, якщо дитина не ходить в школу

Що говорять дослідження про соціалізацію

Існує велика кількість досліджень, спрямованих на те, чи добре соціалізовані діти, які навчаються вдома. Більшість цих досліджень виявляє, що навчання вдома не завдає шкоди розвитку соціальних навичок дітей. Насправді, деякі дослідження показують, що діти, які навчаються вдома, мають вищі оцінки, ніж діти, які відвідують школу за вимірами соціалізації.  Однак це дослідження має серйозні обмеження і не відображає досвід багатьох випускників домашньої школи.

Розуміння соціалізації

Термін соціалізація позначає процес, за допомогою якого дитина набуває соціальних навичок, необхідних для ефективного орієнтування у соціальних нормах та поведінці широкого суспільства. Діти, які навчаються вдома, повинні вибудовувати “соціальну плавність”, яка дасть їм змогу вести переговори з різних соціальних ситуацій, розвивати та підтримувати міцні стосунки та добре працювати з іншими людьми у різних контекстах.

Домашнє навчання – це не моноліт. Одна дитина, що навчається на дому, може бути залучена до футбольного клубу, музичного кооперативу домашньої школи та курсу письма, а крім того, регулярно відвідувати своїх друзів, тоді як інша дитина, що навчається на дому, може не мати ніякої зовнішньої діяльності та мало спілкуватися з друзями.

Як я можу соціалізувати свою дитину?

Батькам  важливо пам’ятати, що коли вони починають навчання вдома, вони беруть у свої руки не тільки освіту своєї дитини, а й соціалізацію. Щоб переконатися, що ваша дитина отримує необхідну соціальну взаємодію під час навчання вдома, можуть знадобитися певні зусилля, але це абсолютно можливо – ми маємо кілька порад, які можуть допомогти вам у цьому:

⇢ Групи домашнього навчання

Групи підтримки вдома, кооперативи, групи екскурсій та побачення в парку-це можливість для вашої дитини спілкуватися з іншими дітьми та дружити. Ви можете шукати ці групи в Інтернеті; деякі групи зараз є у facebook.

⇢ Позашкільні програми державних шкіл

Можливо, ви навчаєте свою дитину на дому, але це не означає, що ви не можете шукати можливості у місцевій державній школі! Зверніться до місцевої  державної школи, щоб запитати, чи дозволяють вони брати участь  учням на домашньому навчанні у позакласних заходах, а також запитати список доступних клубів чи заходів (включаючи спорт). Ви також можете знайти певну інформацію на веб-сайті школи.

⇢ Заняття, клуби та не тільки

Ви можете записати своїх дітей на заняття (бойові мистецтва, гімнастика чи балет). Хоча можливості, доступні вам і вашій дитині, будуть відрізнятися залежно від району, в якому ви живете, ось кілька ідей, щоб розпочати:

Парки та відпочинок: Подивіться на програми для ваших громадських парків та відпочинку для дітей, включаючи спортивні ліги та літні табори.

Бібліотека: Дізнайтесь, чи є у вашій місцевій бібліотеці клуб лего або книжкові клуби для дітей. Вони також можуть проводити вечори підлітків та інші заходи для дітей. Залежно від віку ваших дітей, скористайтеся щотижневими пропозиціями  вашої бібліотеки!

Парк: Зверніть увагу, коли ваш місцевий парк найбільш завантажений, і візьміть свою дитину туди, щоб пограти з іншими дітьми.

Музеї та зоопарки: шукайте дитячі програми в місцевих музеях, зоопарках та пов’язаних з ними організаціях, включаючи художні галереї, дитячі музеї, природні центри чи акваріуми.

Громадські постановки: Зареєструйте свою дитину у місцевому дитячому хорі чи молодіжному оркестрі або залучіть свою сім’ю до спільної театральної постановки.

Місцеві некомерційні організації: Багато місцевих некомерційних організацій пропонують програмування для дітей, особливо ті, які зосереджені на мистецтві, освіті чи розвитку молоді.

⇢ Слухайте свою дитину

Якщо ваша дитина каже вам, що вона самотня або їй потрібно більше часу з друзями, вислухайте її. Запитайте у своєї дитини, що її цікаво, і що вона шукає. Кожна дитина різна – деякі більш інтровертні, а інші – більш екстравертні, – тому не варто припускати, що ви автоматично знаєте, що потрібно вашій дитині, не запитуючи її думки. Вашій дитині також може знадобитися допомога у знаходженні нових друзів; обов’язково поговоріть з ними про те, як виглядає дружба, і допоможіть їм спланувати стратегії створення нових дружніх відносин.

Незважаючи на те, що діти, які навчаються на дому, можуть бути добре соціалізованими – як з точки зору навчання орієнтуватися у соціальних ситуаціях, так і з точки зору адекватної соціальної взаємодії для їх розвитку – не припускайте, що це станеться автоматично. Слухайте свою дитину, будьте в пошуку нових можливостей і будьте готові вносити зміни. Переконайтеся, що ваша дитина піддається різним шляхам соціалізації.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.