Як навчити дитину вирішувати математичні завдання

У багатьох батьків по всьому світу, таких як ви, є дитина, яка бореться з математикою. Діти, які не люблять математику, часто скаржаться на те, що вона занадто складна або що вони недостатньо розумні. На жаль, це переконання може серйозно вплинути на успіхи будь-якої дитини в математиці.

Ось деякі ознаки, що діти борються з математикою:

1️⃣ Дає негативні відгуки про математику

Іноді буває складно помітити дитину, яка бореться з математикою. Один з найбільш помітних ознак полягає в тому, що вони говорять про предмет. Коли ваша дитина говорить щось на кшталт «Я ненавиджу математику» або «Я погано розбираюся в математиці» і намагається уникати занять, пов’язаних з математикою, це зазвичай ознака того, що у неї проблеми з предметом.

2️⃣ Низькі оцінки по математиці, але більш високі оцінки з інших предметів

Незалежно від того, чи чуєте ви це від вчителя або бачите в табелі успішності, ваша дитина добре встигає з усіх предметів, крім математики. Більш низькі оцінки з математики можуть спонукати їх зосередитися на предметах, в яких вони вже досягають успіху, і витрачати мало часу на практику або вивчення математики.

3️⃣ Труднощі з керуванням часу

Багатьом людям, в тому числі дорослим, складно управляти своїм часом, тому цей знак може здатися дещо розпливчастим. Зверніть увагу, чи немає у вашої дитини проблем з оцінкою тимчасових інтервалів, дотриманням встановленого розкладу або читанням годин – аналогових або цифрових.

4️⃣ Проблеми з застосуванням математичних концепцій до реальних завдань

Ваша дитина може засвоїти математичні поняття, але йому важко зрозуміти, як вони застосовуються до речей поза класом. Наприклад: дізнатися, скільки днів залишилося до їх дня народження, розрахунок вартості чого-небудь і того, скільки здачі вони повинні повернути, визначення кількості певного інгредієнта, який потрібно використовувати при приготуванні їжі.

5️⃣ Проблеми з основними математичними концепціями і спогадами про факти

Пам’ять може істотно вплинути на мислення за допомогою чисел. Незважаючи на те, що в минулому  вчили основам математичних концепцій і фактів, вашій дитині складно їх запам’ятовувати і застосовувати належним чином.

6️⃣ Проблеми з увагою

Кожна дитина вчиться по-своєму – деякі можуть сісти за стіл і виконати певні завдання, а іншим буде корисна більш активна практична робота. Якщо ваша дитина нервує,  втрачає своє місце в завданню або здається розумово втомленою, коли займається математикою, можливо, вона зазнає труднощів з математикою.

7️⃣ Не вдається досягти віхи

Як правило, діти досягають певних етапів в математиці приблизно в одному віці, але іноді у них виникають проблеми з розвитком цих навичок з тією ж швидкістю, і вони відстають. Наприклад, учні 1-го і 2-го класів можуть зазнавати труднощів при переході від рахунків по одному до двійок, п’ятірок і десятків, в той час як інші з легкістю беруть це на себе.

Як допомогти дитині з математикою:

Одна з ваших головних цілей як батьків – допомогти дитині досягти успіху. Однак важливо пам’ятати, що першим кроком до вирішення проблеми є її визначення. Знання перерахованих вище знаків допоможе вам визначити будь-які проблеми, з якими ваша дитина може зіткнутися з математикою. І щоб зробити ще один крок вперед, пропонуємо деякі поради, які ви можете використовувати вдома, щоб перетворити математику в предмет, який ваша дитина полюбить.

Зробіть математику цікавою

Деяким дітям достатньо просто змінити точку зору, щоб перетворити математику з того, чого боялися, в щось улюблене. Традиційний підхід, заснований на ручці і папері, не завжди працює, і саме тоді вам потрібно проявити творчий підхід. Подумайте про те, щоб заново познайомити вашу дитину з математикою через призму гри. Це може приймати різні форми, такі як завдання зі словами, підручники з математики, математичні програми та багато іншого.

Математика оточує нас всюди й присутня в нашому повсякденному житті, але чи знають про це ваші діти? Включення математики в їх повсякденну рутину може допомогти їм зрозуміти і оцінити її важливість. Залучайте дитину в такі справи, як покупки, приготування або садівництво! Кожне з цих реальних додатків включає числа, факти і концепції, які можуть допомогти зміцнити знання і розуміння, а також отримати задоволення від математики.

Прийміть позитивний настрій

Хоча діти можуть негативно ставитися до математики, вам, можливо також  доведеться змінити своє ставлення до предмету. Дослідження, проведене в 2017 році в школі природничих наук і математики, показало, що ставлення батьків до математики може істотно передбачити ставлення учнів до математики. У більшості випадків негативне ставлення виникає просто тому, що учні сказали собі, що не можуть займатися математикою, вони в будь-якому випадку ніколи не скористаються нею.

Фактори, пов’язані з школою, поглиблюються, коли вони посилюються у будинку, наприклад, негативне ставлення батьків до математики. Навіть якщо ви нехтуєте математикою, намагайтеся з усіх сил підтримувати позитивне ставлення до неї щодо своєї дитини.

Скласти або відняти, розділити або помножити

Шукайте слова, які вказують, яку операцію слід використовувати для вирішення проблеми. Деякі слова і фрази, наприклад: «сума», «всі разом», «всього» або «обидва», вказують на те, що проблема полягає в додаванні. Іншими словами, наприклад, «половина» або «відсоток», учні говорять використовувати поділ.  Після створення діаграми або карток допоможіть дитині вирішити проблему. Прочитайте задачу разом і пошукайте слова, щоб визначити, яку операцію слід використовувати вашій дитині для вирішення цього завдання.

Візуалізація елемента проблеми

Багато дітей навчаються наочно і можуть вирішити складну задачу чи приклад, якщо побачать, що вона викладена перед ними. Для цієї техніки просто допоможіть дитині витягнути предмети і суми, перераховані в задачах. Вони можуть малювати картинки, описані в самій проблемі, або можуть використовувати точки або лічильники в якості наочного зображення під час роботи.

Практикуючи математичні завдання зі словами з використанням картинок достатню кількість разів, учні в кінцевому підсумку будуть тренувати свій мозок, щоб візуалізувати факти завдання в своїй голові. У міру того, як діти стають старшими й  набувають необхідні когнітивні навички і практику, діти зможуть швидко і без паперу візуалізувати в розумі частини словесних завдань. Переконайтеся, що ви працюєте в зручному для вашої дитини темпі, і робіть перерви в навчанні.

З достатньою практикою і правильними техніками ваша дитина зможе вирішити математичні завдання, щоб відточити свої навички вирішення проблем!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.